Ibland väcker en tanke en annan tanke, som kanske väcker ännu en tanke...
Efter mitt förra inlägg undrade Rantamor över varför det heter broiler i Finland, men kyckling i Sverige. Hm? Varför gör det de? Och hur kommer det sig att om man slaktar en ko kan man få en oxe?
När jag började tänka på kyckling, mindes jag en arbetskryssning på Silja Line för några år sedan. Vi åt i A la Carté resturangen som hade allt möjligt fint på menyn, men inte en enda ordentlig biff! Gastronomiskt imbecilla, och utan andra valmöjligheter valde jag och två av mina arbetskompisar; fröken N och André, maträtten "Vårkyckling".
Diskussionerna och skrattet vid vår ända av bordet avstannade abrupt när våra tallrikar bars in. Mitt på den stora tallriken låg en liten heltstekt kyckling, stor som min knytnäve, med benen rakt upp! Vingarna var stora som frimärken...
"För bara en vecka sedan var den här täckt med gula dun och sprang omkring och sa piip piip", sa André.
Då sköt vi alla tre tallriken åt sidan.
Man kan gott äta enbart pomme frites på en A la Carté restaurang :-)
*hmmm* Får erkänna att jag inte riktigt hänger med...så kyckling är bokstavligen en liten liten dunig kycklingunge enligt finskan? Oj,visste inte en att man serverade det...smakade ni?
SvaraRaderaJa, tvillingmamma...sådär som på påsken :-). De som serveras är just efter det stadiet; du vet i det där "fula ankunge-stadiet" ;-). Borde ju ha förstått det; vårlök är ju också mindre än andra lökar etc...
SvaraRadera