För länge sedan. När mina tjejer var små och jag var borta på arbetsresor, oroade jag mig för om de fick näringsrik mat och mat regelbundet när jag var borta.
Tjejerna växte och lärde sig förse sig själva om mannens arbetsdagar också blev långa. Då började jag oroa mig för om hunden och katterna fick mat när jag var bortrest.
Inget av djuren har sett utsvultet ut när jag återvänt hem, t.o.m vattenskålarna har varit fyllda! I slutet av denna vecka skall jag iväg för att jobba på båtmässan i Helsingfors. Jag kommer hem i mitten av nästa vecka och nu oroar jag mig för att mannen skall komma ihåg att mata min surdeg...
Bakade på nytt på söndagen. Surdegsterminologin är ny för mig. I receptet står det att degen skall vara "vek". Jag torde ha misslyckats här, för min deg var så stark att den gjorde ett Houdini-trick ur gjutjärnsgrytan!

Degen är lustig. Den är fast och slät, men rör man vid den är den som klister. Det är tur att den inte får knådas! Den skall bara vikas ihop ett par gånger...

Jag har inga jäskorgar - ännu, men enligt receptet går det bra med durkslag med handdukar i. Kommer nog att införskaffa jäskorgar, för degen är som sagt som klister...har man inte mjölat handdukarna ordentligt är det inte roligt!


Egentligen är jag inte så orolig för surdegens överlevnad längre. Inte för att min tillit till mannens minne skulle ha ökat markant under de minutrar det tog att göra detta inlägg, men för att jag googlat detta, och surdegen skall nog klara sig en vecka utan mat...
Ge den några msk extra mjöl dagen innan du åker bara och ställ den svalt så "äter" den sakta...oro sig löser INGENTING,de vet du. De finns en mening med allt,surdegen kommer överleva om det är meningen ,annars är de bara göra nytt och bättre. Intressant deg du skaffat dig,hört att surdegen tar på sig bagarens personlighet? Kan detta stämma?
SvaraRaderaMina är klena och inte alls vilda...lugnt bubblande när man öppnar dom...inte alls likt mig...eller är det faktsikt den jag blivit nu?
Jag missade att mata mina degar i två veckor,och dom är glada och pigga ändå. KRAM
Vid varje resa finns nya möjligheter! Kom ihåg de!
Vilken monsterdeg du har skapat :D
SvaraRaderaDen verkar helt leva sitt eget liv.
Tips: Lås in den i källaren på natten ;)
Det finns alltid något att oroa sig för. Annars får man hitta på något!
SvaraRaderaDet var en stark deg! Mycket vodka i den? ;D
D där såg helt vansinnigt ut, en deg som gör som den vill...vågar du lämna den ensam med din man, tänk om den rymmer och var hittar du den ????
SvaraRaderaJag har aldrig försökt med någon surdeg, men dina durkslagsbröd såg riktigt goa ut...
Ha så trevligt på båtmässan...
Ja jag veeeeeeeeeeeet...hade en sån där deg som växte i mitt kylskåp..matade den matade den matade den...och den blev enorm..bakade några gånger...sen tröttnade jag...och hade svårt att slänga den fina degen...ingen av mina lata vänner ville ha min deg...så tillslut, innan glasburkarna exploderade , så slängde jag allt!!1 Kändes befriande!! Ja hur det är..Alltid ska vi oroa oss..för nåt..Kram
SvaraRaderahuisig deg, kära syster!
SvaraRaderafast lite spännande med sån där enorm tillväxt!
som sagts i tidigare inlägg tror jag att det sku va bäst att låsa in degen i garaget; de sku ju va synd om du kom hem från mässan och hittade familj och katter fastklistrade på nya tapeterna =)
ja, vetdu, nu efteråt förstår jag int hur jag ens iddes hålla på i trädgården så där, sku ha satt energin på att få huset färdigt istället =)
ha de bra på mässan! sku de int va så långt sku ja komma och hälsa på, men med en hand vågar jag mig inte på så lång biltur!
kram
vilken deg du har fått till! jag testade med surdeg för ett par år sedan, men måste sluta eftersom det var så gott!
SvaraRaderavilken tur att det är just huvudstan du ska resa till. där finns det jäskorgar, har jag hört :)