fredag, maj 21, 2010

Nyypeerona å pikkalaka

Nu verkar det som om värmeböljan är över. Min väninna och arbetskamrat tycker att det är skönt, för hon orkar inte ens äta när det är så varmt. För mig är det precis tvärtom! Sol och värme betyder grillat och goda sallader på terassen. Jag tänker mera på mat under sommaren än jag gör under hela året...och att äta ute får aptiten att bara stiga.
Förr hörde det till att de första färskpotatisarna skulle ätas på midsommar. Nu äter vi dem så fort marketarna tar in dem. T.om lite vattnig färskpotatis från Kanarieöarna blir god med pikkalaka till!
Pikkalaka var också ett nytt ord och begrepp för mig när jag blev österbottning. Det är hett potatisvatten med smör och gräslök (eller vilken lök man vill). I mina hemtrakter åt man färskpotatis med smör, rätt och slätt, men enligt google finns det en svensk variant "dopp-i-kopp", som är samma sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du skriver ner dina tankar om detta :)